Efter ett par intensiva dagar med releaseevenemang hoppas jag att min nya bok Ingen sa något om dig når ut till ännu fler läsare. Den finns nu i handeln, utgiven på Verbal förlag! Bokens huvudperson har ni garanterat aldrig hört talas om tidigare, så varför ska ni läsa om honom? Jag ska berätta.
📕 Köp boken: Bokus – Adlibris – Verbal förlag
När den judiske flyktingen Bore Schajewitz som 25-åring försvann spårlöst 1922 var det få som visste att han fanns. Snart föll han helt i glömska. Ett visitkort och ett lika stort porträttfoto var de enda bevisen för hans existens. Och så hans förmodade dotter, Majken.
Men i 70 år sa hon ingenting om honom. Till en början av rädsla för antisemitism, sedan av gammal vana. Först mot slutet av sitt liv yppade hon det lilla hon visste för sönerna. Namnet, som har visat sig vara ett försvenskat smeknamn. Fotot. Att hon trodde han var från Polen.
Jag har grävt i arkiven och skrivit Bores historia, från den litauiska landsbygden via Skåne till Sveriges huvudstad. Det är en berättelse om flykt från förföljelse och om ett Sverige med utbredd fattigdom där invandrare fick klara sig utan samhällets stöd.
Det är också en berättelse om hur tiden som förflyter obarmhärtigt bryter ner minnet av en människa till fragment.
Mer än hundra år har nu gått sedan Bore försvann. Fastän samhället har utvecklats bortom vad någon kunde föreställa sig då finns likheter mellan Bores berättelse och vad dagens flyktingar upplever i form av till exempel papperslösa som lever utanför samhällets skyddsnät.
Bores dotter Majken var min frus farmor. Jag blev sugen på att försöka nysta upp den här historien för länge sedan och tog tag i projektet sommaren 2022. Sedan dess har jag arbetat vidare utifrån de trådar Majkens båda söner hade hittat.
Att skriva boken har varit en enorm utmaning när det gäller researchen. Det har varit ett spännande arbete där jag har suttit och letat i flera arkiv i jakt på fragment. Ibland har det gett något, ibland inte. Förutom digitaliserade kyrkoarkiv och arkiv i ett par andra länder har jag besökt Landsarkivet i Lund, stadsarkiven i Helsingborg och Stockholm och Stockholms judiska församlings arkiv på Riksarkivet. Jag har också sammanställt berättelser om folkgruppen Bore tillhörde, människorna han mötte och arbetsplatserna han hade.
Förutom berättelsen i sig var det två saker som lockade mig med det här projektet. Dels att få en anledning att besöka våra arkiv och bläddra bland hundraåriga dokument. Dels att det självpåtagna uppdraget verkade nästan omöjligt. Utmaningen lockade.
Jag hoppas att ni vill ta del av resultatet! I boken får ni även veta hur Bore försvann. Parallellt med textkorrektur på manuset jobbar jag på ytterligare en historisk bok – mer om den kommer senare.
Köp Ingen sa något om dig i bokhandeln, på nätet (t.ex. Bokus eller Adlibris) eller direkt från förlaget.
Ingen sa något om dig finns som inbunden bok, e-bok och nedladdningsbar ljudbok.