Samtalsklimat, arkitekturdebatt och hållbara städer
Hej!
Här kommer återigen tips om några av mina nyskrivna artiklar. Jag bjuder också in till en öppen föreläsning med mig i Malmö nästa vecka.
Kolbjörn Guwallius
journalist och författare
Kommentar: Arkitekturupprorets ofrivillige fascist
Min artikel i Arbetet Kultur om aktivisterna i Arkitekturupproret ledde till att föreningens företrädare Michael Diamant skrev en debattartikel som svar. Han invänder mot att hans åsikter framställs som fascistiska. Man kanske i så fall får kalla honom den ofrivillige fascisten? Av hans debattartikel framgår nämligen att hans strävan efter ett tankeförbud inte var något missförstånd. Jag kommenterar i Arbetet, där länk finns både till min första artikel och debattartikeln där han svarar (ej betalvägg).
Artikel: Hårt samtalsklimat gör världen suddig
Ett upprop mot det hårdnande samtalsklimatet i höstas ledde till grova anklagelser mot undertecknarna. I stället för en debatt om hur det kan bli bättre tycks samtalsklimatet förråas alltmer. Vem orkar ta plats i offentligheten? Jag skriver i Biblioteksbladet.
– Om man är en känslig person som inte klarar av förolämpningar är nog den offentliga debatten inte rätt arena för en att vara på, säger högerdebattören Henrik Jönsson.
– Det blir ett fruktansvärt samhälle om bara en viss typ av människor ska finnas i offentligheten, säger Annika Hamrud, Fojo.
Läs utan betalvägg i Biblioteksbladet…
Artikel: Permanent hållbarhet i stället för pilotprojekt?
Innovativa idéer inom hållbar samhällsplanering stannar ofta av när pilotprojektens pengar är slut. Hur kommer man vidare så att förändringen blir norm? Jag frågade Emma Hult, programledare för Shift Sweden, ett innovationsprogram som ska leda fram till nya sätt att bygga.
Läs utan betalvägg ur Tidskriften Stad…
Öppen föreläsning om Bore i Malmö 20 mars
Jag besöker Malmö stadsbibliotek och berättar historien om den judiske flyktingen Bore Schajewitz utifrån min bok Ingen sa något om dig. Du som deltagare bjuds in att reflektera kring förträngda, glömda eller hemliga minnen.
Föreläsningen ingår i evenemangsserien Historieverkstad Malmö, som vill undersöka dåtid och nutid för att tillsammans skapa en brokig och ibland bråkig gemensam historia. Historieverkstad arrangeras Malmö universitet och Malmö stadsbibliotek.
Torsdag 20 mars kl 18. Fri entré, ingen föranmälan krävs. Mer info…
Boken kan köpas på plats.
Här är något av det som har sagts om Ingen sa något om dig:
”storartad hågkomst och historieskrivning … en synnerligen god berättarröst” – Kajsa Söderberg, Kyrkans Tidning, som även kallar boken en ”skinande pärla”
”en stundtals fascinerande spökjakt … en inblick i en alltför lite skildrad kultur” – Petter Larsson, Sydsvenskan
”en fint komponerad bok … högst relevant och välskrivet” – Elisabeth Brännström, BTJ